פתח דבר מאת פרופ' דויד דרי

פרופ' דויד דרי

מה שאנחנו עושים עושה את מי שאנחנו – אנשי שגרה אדישים ומפוחדים שמבקשים להעביר עוד יום בשלום, או מתקני עולם.

"לא על פי החשבון הקר, המדויק והאמִתי של האנשים המיושבים נעשות בעולם כל הפסיעות של הקִדמה האנושית, של כל המהפכות, הגדולות והקטנות", כתב אליעזר בן יהודה בעיתון "הצבי" ב־1908. כל יוצר בכל תחום חווה על בשרו ובנימי נפשו את אי־השקט, הפחד והתקווה הנלווים, מהולים זה בזה, לפסיעה הנחשונית אל הלא־נודע. כך גם ב"מעשי מנהיגות" – מעשים הרוחשים ולעתים מתרחשים מחוץ לגבולות המוּכּר והבטוח. כיצד יתקבל הרעיון ואילו שינויים עוד יחולו בו במהלך המסע להגשמתו? מי יהיו תומכיו ומתנגדיו? אילו מכשולים יתגלו לאורך הדרך, אילו הזדמנויות? האם יעמוד לנו כוחנו לנוכח קשיים שאין ביכולתנו לצפות? והפקפוק, אולי הגדול מכול: האם הרעיון באמת טוב וראוי, טוב דיו להצדיק את הסיכונים והוויתורים הכרוכים בניסיון לממשו?

המשתתפים בשיעור למנהיגות נקלעים אל תוך קלחת זו של שאלות ותהיות בשעה שהם נדרשים לבחור ב"מעשה מנהיגות" ולחקור את קורותיו. הבחירה להתמקד בקורותיו של המעשה, ב"ביוגרפיה" של המעשה ולא של העושה, מקורה בהבנה שבמנהיגות המעשה הוא עיקר, ולא התפקיד או גובה המשרה. כשם שהיצירה עושה את היוצר, המעשה עושה את המנהיג או המנהיגה. מכאן תשומת הלב שאנו מעניקים באוגדן זה למעשים שמשתתפי השיעור מצאו לנכון לחקור ולנתח – מעשים קטנים וגדולים במגוון גדול של תחומים, מעשים שהמשותף להם הוא השאיפה ליצור מציאות חדשה, טובה יותר, החתירה לתיקון עולם.

"ביוגרפיות" אלו מגוללים בקיצור נמרץ את קורותיהם של עשרות מעשים במגוון תחומים שהתרחשו במקומות שונים. "ביוגרפיות" אלו מבוססות כולן על עבודתם של עמיתים במרכז מנדל למנהיגות בצפון שהשתתפו בשיעור למנהיגות ונתבקשו, במטלה המסכמת של השיעור, לבחור במעשה שלדעתם ראוי להחשיבו "מעשה מנהיגות", לספּר את קורותיו ולעמוד על מה שהמעשה לימד אותם על מנהיגות.

פרופ' דויד דרי הוא מנהל מרכז מנדל למנהיגות בצפון.